Защо Гумени изделия стареене

Гумени след дълго време, някои ще стане лепкава мека, някои ще закоравя косата чуплива. В ежедневието ние често да видите някои със стара гума страна да произвежда Gougou пукнатини, професионално известен като крекинг. В този случай оригиналната еластичност и сила на изделия от каучук, намаляват значително, тези явления се наричат стареене.

Стареенето е резултат от промяната на каучук структурата под въздействието на различни външни фактори, най-често е термично кислорода стареене, причинено от топлината и кислорода.

Гума може да влоши когато се нагрява до определена температура. Естествен каучук, например, започва да се разградят вещества в ниско молекулно тегло на над 200 градуса по Целзий. Термична стабилност на каучук зависи до голяма степен от неговия химически състав и структура, и термична стабилност на силиконов каучук и флуор каучук е по-добра от тази на общи каучук. В общи каучук на термичната устойчивост на BR е най-добрият и SBR е втората.

С участието на кислород всички видове каучукови стареене резултатите са различни. Естествен каучук и изопренов каучук, както и бутил каучук в процес на термична кислорода стареене е главно образуването на макромолекулни верига фрактура, меки и лепкави и бутадиен-стиролов каучук, BR, NBR и EPDM процеса на термични кислорода стареене е основно счупени верига продукти преплетени, унищожаване на еластична структура на каучук, така че тя се втвърдява крехки.

Проклятието на на каучук в термично стареене се крие в облигациите си ненаситени. Естествен каучук и някои общи синтетичен каучук всеки 1000 въглероден атом съдържа 150-250 двойните връзки, тези части са най-вероятно за химическа реакция, така че изпълнението им топлинна кислорода стареене не е добра, особено естествен каучук. Структурата има тенденция да наситен силиконов каучук, флуор каучук, бутил каучук, етилен пропилен каучук, полиуретанови каучук, акрилатни каучук и др принадлежат към топлоустойчиви стареене еластомер.

Въпреки, че стареенето на гума не могат да бъдат избегнати напълно, но може да бъде отложено, най-удобна и ефективна мярка е да добавите против стареене агент. Антиоксидант може да улови гума топлинна кислорода стареене процес, произведени от активни вещества, да защити ролята на гума. Анти-стареене агент на широк спектър от по-често използвани амини и феноли две серии, добавянето на общото количество на каучук тегло от 1 % до 1.5 %.