Какви са предимствата и недостатъците на гумата?

1. СБК

(стирен бутадиен съполимер) В сравнение с естествения каучук, съполимерът на бутадиен и стирен има еднородно качество, по-малко чуждо вещество, по-добра устойчивост на износване и устойчивост на стареене, но по-слаба механична якост. Тя може да се смеси с естествен каучук Употреба заедно. Предимства: евтина не-маслена материя, добра водоустойчивост, добра еластичност с твърдост под 70, и лоша сгъстяване при висока твърдост. Недостатъци: Не се препоръчва използването на силни киселини, озон, масла, естери и мазнини, както и повечето от въглеводородите. Той се използва широко в индустрията на гумите, обувната промишленост, текстилната промишленост и конвейерната индустрия и др.

2. Хидрогениран нитрилен каучук HNBR

(Нитрил Хидрогенат) Хидрогенираният нитрилен каучук се хидрогенира, за да се отстранят части от двойните нишки в нитриловия каучук. След хидрогениране, неговата температурна устойчивост и устойчивост на атмосферни влияния са много по-високи от общата нитрилен каучук, а съпротивлението на маслото е подобно на това на общата нитрил каучук. Общото използване на температурния диапазон е минус 25-150 °C. Предимства: Тя има по-добра устойчивост на износване от нитрил каучук, и има отлична устойчивост на корозия, опън, разкъсване и компресия свойства.

Той има добра устойчивост при атмосферни условия, като озон, и обикновено е подходящ за перилни препарати или за миене на съдове. Недостатъци: Не се препоръчва да се използва в климатичната и хладилната промишленост в алкохоли, естери или ароматни разтвори. Той се използва широко в екологично чисти хладилни агенти, уплътнения в системи R134a и уплътнения в автомобилни двигатели.

3. Нитрил каучук NBR

(Нитрил гума) се прави чрез съполимеризация на акрилонитрил и бутадиен. Съдържанието на акрилонитрил е 18% -50%. По-високо съдържание на акрилонитрил, по-добра устойчивост на нефтохимични въглеводородни масла, но ниската температурна производителност ще се промени. Лошо, общото използване на температурния диапазон е минус 25-100 °C. Каучукът нитрил в момента е един от най-често използваните каучукове за маслени уплътнения и О-пръстени. Има добра устойчивост на масло, водоустойчивост, устойчивост на разтворители и устойчивост на масло с високо налягане.

Има добра компресия, устойчивост на износване и удължение.

Недостатъци: Не са подходящи за използване в полярни разтворители, като кетони, озон, нитро въглеводороди, MEK и хлороформ. ? Използва се за производството на резервоари за гориво, резервоари за смазочни масла и в нефтени хидравлични масла, бензин, вода, силиконов масло, диестер Гумени части, използвани в флуидни носители, като смазочно масло, особено запечатващи части. Може да се каже, че е най-гъвкав и най-ниска цена гумен уплътнение в момента.

4. Неопрен CR

(Неопрен, полихлоропрен) се полимеризирани от хлоропрен мономер. Вулканизираният каучук има добра еластичност и устойчивост на износване. Не се страхува от пряка слънчева светлина. Тя има особено добра устойчивост на времето. Не се страхува от ожесточено изкривяване и хладилен агент. Той е устойчив на разредени киселини и силиконов естер смазочни масла, но не е устойчив на фосфатно хидравлично налягане. Масло. Кристализира се лесно и се втвърдява при ниска температура, има лоша стабилност при съхранение и има голямо разширение на минерално масло с ниска точка на анилност. Температурният диапазон за общо използване е -50~150 °C. Предимства: добра еластичност и добра деформация на компресията. Формулата не съдържа сяра, така че е много лесно да се направи. Устойчив е на животински и растителни масла. Тя няма да бъде засегната от неутрални химикали, мазнини, греси, различни масла и разтворители. Влияе на физичните свойства и има противовъзпалие свойства.

Недостатъци: Не се препоръчва използването на силни киселини, нитро въглеводороди, естери, хлороформ и кетони сред химическите вещества, устойчиви на Хладилно вещество R12, гумени части или уплътнения върху домакински уреди. Подходящ е за изработка на всички видове части, които директно контакт с атмосферата, слънчевата светлина и озон. Подходящ за всички видове пламъчно-устойчиви и химически устойчиви гумени изделия.

Синтетичен каучук състав: Синтетичен каучук е полимер, изработен от нефт и природен газ като суровини, и диолефини и олефини като мономери.

Полимерът на каучука е счупен в процеса на мономерна полимеризация, а водещите в света каучукови заводи са започнали да използват по-висока якост каучук, който е направен от ултра-полимерни агрегати, а цената е доста ниска.

5. Естествен каучук NR

(Естествен каучук) Тя е изработена от каучуков латекс, събран от каучуково дърво и е полимер на изопрена. Има добра устойчивост на износване, висока еластичност, здравина на скъсване и удължение. Лесно е да се възрасти във въздуха, става лепкава, когато е изложен на топлина, лесно се набъбва и се разтваря в минерално масло или бензин, и е устойчив на алкални, но не силна киселина. Предимства: добра еластичност, киселинно и алкално съпротивление. Недостатъци: не е топлоустойчив и устойчив на масло (устойчив на растителни масла). Това е суровина за изработка на ленти, маркучи и гумени обувки.